Findes i: sukker, brød, ris, pasta, kartofler osv. Ca. 50-60% af vores daglige energiindtag.
Indeholder: C, H og O
1g = 17 kJ
Oplagres i muskler og lever (ca. 1% af vores kropsvægt)
Monosakkarider (en) = et sukkermolekyle
Fx Fruktose, glukose og galaktose.
Skal ikke fordøjes, så det optages hurtigt i blodet.
Disakkarid (to)
To sukkermolekyler bundet sammen
Fx Laktose og Saccharose (rør- og roesukker)
Skal næsten ikke fordøjes, og derfor optages det hurtigt i blodet.
Polysakkarid (mange)
Tre el. flere sukkermolekyler sat sammen.
Fx Glykogen (energilager hos dyr), stivelse (energilager i planter), Cellulose (styrkevæv planter).
Skal fordøjes, så det giver en langsommere stigning i blodsukker.
OBS: Cellulose er ufordøjeligt for mennesket.
Findes i: olie, smør, ost og kød
20-30% af vores daglige energiindhold bør maksimalt komme fra fedt.
Indeholder: C, H og O
1g = 38 kJ
Oplagres i fedtdepoter. 18% (drenge) til 32 % (piger) af kropsvægten.
Fedt i kosten er primært triglycerider og kolesterol.
Mættede fedtsyrer findes primært i kød, mælk og ost. Typiske faste ved stuetemperatur.
Umættede findes typisk i planteolier og i fisk. Er typisk flydende ved stuetemperatur.
Nogle fedtsyrer er essentielle, dvs. vi kun kan få dem fra kosten.
Findes bl.a. i: kød, mælk, æg, bønner/linser, ost, tofu osv.
Ca. 30% af vores daglige energiindtag bør være protein.
Indeholder grundstofferne: C, H, O, N og S
1 g = 17 kJ
Proteiner er opbygget af aminosyrer.
20 forskellige aminosyrer.
8 af aminosyrerne er essentielle for mennesker, så dem skal vi have fra kosten.
Både vitaminer og mineraler er livsnødvendige i kosten, men i en sund varieret kost opstår der sjældent mangler.
Vitaminerne er organiske stoffer (indeholder C, H og O), mens mineralerne er uorganiske fx calcium Ca2+.
Der findes 13 forskellige vitaminer, som er enten vandopløselige eller fedtopløselige.