Kroppen består af milliarder af celler, og for at de kan samarbejde i kroppen, må de kommunikere med hinanden. En stor hærs vigtigste opgave er at kommunikere, for ingen krig kan vindes, hvis hver enkelt soldat gik solo – de vil med sikkerhed modarbejde hinanden. Det første, man skyder efter i en krig, er i øvrigt fjendens kommunikation.
Der er to overordnede kommunikationssystemer i kroppen. Hormoner og nerver.
Nerver sender elektriske signaler direkte fra afsenderen til modtageren. Fx når hjernen sender besked om, at benet skal spænde en muskel, når vi tager et skridt. Nerveceller er direkte forbundet mellem afsender og modtager. Nervesystemet virker præcist og hurtigt.
Hormoner virker langsommere og over længere tid, og signalerne sendes igennem blodbanen.
Hormonerne er kemiske stoffer, som sender information igennem blodbanen til målceller. Fx hormonet ADH, der styrer tissetrangen, eller adrenalin, som får hjertet til at slå hurtigere.
Hvis fx nyrerne (kirtel) danner EPO, vil det sende signal til målcellerne i marven i knoglerne, hvor der er receptorer, der registrerer EPO’en. EPO giver målcellerne i marven besked om at producere flere røde blodlegemer.