Som teenager kan du spise meget uden at tage på – især drenge, men det ændrer sig, når du når op i 20’erne. Hvis du ikke skruer ned for spisningen, vil du blive overvægtig. En del af forklaringen er, at stofskiftet falder med alderen, fordi mere og mere af kroppen kommer til at bestå af fedt. På figuren ses også, at mænd igennem hele livet har større forbrænding end kvinder. Grunden er, at fedtprocenten er højere hos kvinder, og fedtceller forbrænder ikke lige så meget som muskler.
Hvis du har læst intensivt på biologi i en time, så har du forbrændt en halv peanut ekstra! En pizza indeholder typisk 420 KJ, og det vil tage 3 løbeture af 5 km at ryste den af kroppen igen. Det er nedslående læsning.
Sandheden er at du forbrænder langt mere, end hvad du forbrænder på selve løbeturen, så regnestykket med pizzaen er ikke helt sandt.
Vi deler kroppens forbrænding op i 3 dele.
Fordøjelsessystemet bruger energi på at nedbryde maden. Vores forbrænding er forhøjet 90 minutter, efter vi har spist, men det er ikke alt mad, der bruger lige meget energi. Protein kræver mest energi, og fedt mindst. Det er grunden til, at protein indgår i nogle slankekure..
Fysisk aktivitet (PAL) har vi altid mest fokus på, når der skal forbrændes energi, men den udgør kun lidt af vores daglige energiforbrug. Vi kan øge forbrændingen med 5-10 gange mere end i hvile, når vi dyrker motion. Grunden til, at PAL alligevel ikke tæller mere i energiregnskabet, er, at vi kun har høj puls få af døgnets 24 timer.
Basalstofskiftet er energiforbruget i hvile, hvor kun de basale funktioner som hjertet, temperaturregulering og åndedrættet holdes i gang.
Det bruger vi over halvdelen af vores energi på. Ikke fordi forbrændingen er høj, men fordi den står på 24 timer i døgnet.
Du kan udregne den ved at indsætte din vægt i ligningen. Den er upræcis, fordi den ikke tager forbehold for aktivitet.
Beregningsprogram
Der findes en række beregningsprogrammer på nettet.