Maden findeles og amylase kan blandes med maden, og en del af stivelsen nedbrydes til maltose. Den større overflade speeder nedbrydningen op, fordi der er flere steder, enzymerne kan angribe.
Planternes cellevægge kan ikke nedbrydes, men tænder knuser planteceller, så indholdet kan nedbrydes.
Vidste du: At du ikke kan nedbryde en gulerod, hvis ikke du tyggede den. Det er kun saften fra cellerne, som frigives ved tygning, vi kan nedbryde.
Nedbrydningen af stivelse fortsætter kortvarigt i toppen af mavesækken, indtil maden blandes med syren.
I 12-fingertarmen tilsættes bugspyt-amylase, som fortsætter nedbrydningen af stivelse til maltose.
Enzymet maltase nedbryder nu maltose til glukose, og det optages igennem tarmen og føres med blodbanen til kroppens celler. Herfra kan det oplagres i lever og muskler eller forbrændes i respirationen.
Cellulose er et svært nedbrydeligt kulhydrat. Det meste fortsætter igennem systemet.