Gensplejsning af planter er meget udbredt i verden, og flere og flere fødevarer er ændret genetisk, men ikke EU og Danmark. De største er USA, Brasilien, Argentina, Canada og Indien, og det er især sojabønner og majs, der dyrkes. Gensplejset soja importeres især fra Argentina til fodring af danske svin, også selvom vi ikke selv dyrker gensplejsede afgrøder, så er det en vigtig del af vores fødevareproduktion.
Hvad kan man skabe med gensplejsning?
I løbet af de næste 50 år vil verdens befolkningstal stige fra 7,9 til 11 milliarder. Det kræver areal og effektiv landbrugsproduktion. Her kan GMO være løsningen.
Det er ikke så svært at gensplejse bakterier, men det er mere besværligt med planter og dyr. I 1982 opdagede man, en jordbakterie, som fremkalder en form for kræftsvulst hos planter. Kræftsvulsten skyldes et gen hos bakterien som inficerer planten og indsplejses i plantens DNA. Forskere fik den ide at udskifte genet med en blind passager, og det var et gen for fx modstandsdygtighed overfor sprøjtemidlet Roundup. Får planten det gen, så kan man sprøjte en mark, og kun ukrudtet dør, mens den gensplejsede plante overlever. Det er fx gjort med roer.
Græsserne som fx hvede, byg, ris er vanskeligere at gensplejse. Man har bl.a. forsøgt at sætte DNA på små guldkorn og skyde det ind i cellekernen med en lille ”kanon” og så håbe på det bedste. Det kaldes også shotgun-metoden.
De planter, som kan inficeres med bakterien, er tomater, bomuld, raps, sukkerroer og majs. Først indsplejses det ønskede gen i plasmidet i bakterien, som du kan læse om i ”gensplejsning af bakterier”. Man skærer et stykke blad af, tilsætter den gensplejsede bakterie og lader den inficere planten og på den måde overføres det nye gen til plantens DNA. Lykkes det, så vil det nye DNA virke i planten.
Muligheden for gensplejsning er stor, og nye muligheder opstår konstant. Videoen fortæller om mulighederne og den frygt mange har for GMO.